Schoonmaakbedrijf-Antwerpen-Zomervakantie.jpg

TOERISME IN 2020: CORONA EN DE ZOMERVAKANTIE

De zomervakantie staat weer voor de deur. En één ding is zeker, het zal dit jaar behoorlijk anders verlopen dan voorgaande jaren. Verre vakanties lijken vooralsnog onmogelijk, terwijl ook binnen Europa veel reisbeperkingen gelden. Sowieso is het met de social distancing maatregelen een stuk lastiger om op een leuke manier vakantie te vieren. Veel attracties, pretparken, bioscopen, musea, theaters en restaurants moeten immers streng zijn in hoeveel mensen ze toelaten en wat er mogelijk is.

Of je nu van plan bent er met de tent of kampeerauto op uit te trekken, of dat je liever thuis blijft en enkele uitjes wilt maken met het gezin: het is goed om je bewust te zijn van wat er allemaal nu juist wél mogelijk is.

Op vakantie in het buitenland
Vakanties in het buitenland zijn sinds kort weer toegestaan. Wel is het aantal landen waar je naartoe kunt nog vrij beperkt. Enkel landen binnen de Europese Unie en/of de Schengen zone hebben hun grenzen weer opengezet. Al blijft het soms nog onduidelijk of bepaalde landen inwoners uit andere landen toestaan, dus het is altijd verstandig om voor vertrek de website van de overheid te raadplegen voor het meest recente reisadvies.

Vooralsnog lijkt het erop dat de grote vakantielanden, zoals Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland, weer Belgen binnen laten. Wel zijn vluchten van en naar deze landen nog beperkt, daarom is het advies om de auto te nemen zeker een waardevolle. Mocht er onverhoopt een nieuwe uitbraak zijn in het vakantieland, kunt u dan ook meteen, zonder gedoe, terug naar huis gaan.

Op vakantie in het binnenland
Waar het lange tijd verboden was om erop uit te trekken voor niet-noodzakelijke uitjes, is het sinds begin juni weer mogelijk om voor één of meerdere dagen in eigen land te reizen. Mocht je het geluk hebben een tweedeverblijf te hebben of te huren, bijvoorbeeld aan zee, mag je hier inmiddels weer naartoe. Ook met de camper, mobilhome of kampeerauto kunnen inmiddels weer meerdaagse reizen gemaakt worden, waarbij verbleven kan worden op campings.

Bang te zijn voor een overvol Vlaanderen hoeft u niet. De toeristische capaciteit in eigen land is ruim voldoende, zo claimt de website toerismevlaanderen.be. Er zijn circa 300 000 slaapplaatsen in commerciële logies in Vlaanderen. Tel hier de ruim 500 000 plaatsen in tweedeverblijven aan de kust alleen al op, en het is duidelijk dat plek absoluut geen probleem is. En er zijn genoeg leuke dingen te doen in eigen land om dit aantrekkelijk te maken.

Stedenbezoeken
Het advies blijft om vooralsnog drukke plekken te mijden. Dit zijn onder meer populaire attracties, maar ook zeker steden. Of het nu een stad in of buiten België betreft, wellicht is het beter hier voorlopig niet heen te gaan. Hier zullen grotere mensenmassa’s aanwezig zijn, waardoor het risico op besmetting weer groeit.

Een leuk en goed alternatief is om in eigen land of in onze directe buurlanden op zoek te gaan naar rustige plekjes. Een mooi vakantiepark in een bos, bijvoorbeeld. Of een rustige plek aan zee. Wellicht een landelijk gebied met genoeg wandel- en fietsroutes. Activiteiten als fietsen en wandelen zijn sowieso veilig en aan te raden. Hierbij is het immers niet moeilijk om minstens anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Campings, hotels, restaurants en cafés
Sinds 8 juni is het weer mogelijk om op restaurant of café te gaan, of om te verblijven op een camping of in een hotel. Wel gelden hier nog diverse veiligheidseisen. Zo dien je op restaurant of café aan een tafel plaats te nemen en daar te blijven zitten. Rondlopen of aan de toog zitten is dus niet mogelijk.

Voor campings of hotels geldt een limiet van 10 personen die tot een gezelschap behoren per vakantiewoning of individuele verhuureenheid. Al is de verwachting dat dit aantal per 1 juli opgeschroefd zal worden tot 15 personen. Ook mogen er geen feestjes of bijeenkomsten georganiseerd worden en mag men geen externe gasten ontvangen. Men dient zich altijd aan de anderhalve meter afstand tot andere personen te houden.

Musea en toeristische attracties
Al sinds half mei mogen musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen en dierenparken terug open. Mocht je dit willen bezoeken, moet je wel vooraf tickets aanschaffen, dit kan telefonisch of via de website. Het aantal bezoekers wordt beperkt, terwijl van alle bezoekers verwacht wordt dat zij de veiligheidseisen respecteren.

Een gezellig cultureel uitje met het gezin of een dagje dierenpark is dus een goed idee, leuk en leerzaam voor de kinderen bovendien. Niet vergeten vooraf te bedenken wanneer je wilt gaan en tijdig toegang te regelen, dus.

Pretparken, binnenspeeltuinen, zwembaden, bioscopen
Na lang gesloten te zijn, heeft de Nationale Veiligheidsraad aangekondigd dat de favoriete vakantiebezigheden hoogstwaarschijnlijk per 1 juli weer mogelijk zullen zijn. Denk hierbij aan de pretparken, binnenspeeltuinen, zwembaden en bioscopen. Al geldt het ook voor sauna’s en wellnesscentra. Dus ter ontspanning kun je deze zomervakantie gerust met je kinderen een dagje naar een pretpark, of een filmpje pakken in de bioscoop. Of bij warm weer heerlijk naar een zwembad.

Hoogstwaarschijnlijk gelden wel dezelfde regels als voor musea, dus vooraf tickets kopen en niet met teveel mensen tegelijk komen. En je goed aan de geldende regels houden, natuurlijk, die duidelijk gecommuniceerd zullen worden op de site en ter plaatse.

Festivals en evenementen
Tegelijk met de pretparken werd het vanaf 1 juli ook weer mogelijk om festivals en evenementen te bezoeken. Dit geldt voor zowel de culturele sector als voor de sportsector. Wel geldt er een maximum van 200 deelnemers binnen of 400 deelnemers in openlucht.

Per 1 augustus kan dit eventueel verhoogd worden naar 400 deelnemers binnen en 800 deelnemers in openlucht. Deze datum is nog onder voorbehoud, tegen die tijd zal de Veiligheidsraad evalueren of het echt weer kan. Hoe het ook zij, een sportwedstrijd bezoeken of naar een concert gaan zou dus weer mogelijk moeten zijn deze zomer.

Extra veiligheid
Als professional in de toeristische sector komt er veel op u af. Dat begrijpen wij goed, daarom willen wij toch nog herhalen dat C-Maxi als ervaren schoonmaakbedrijf erg goed kan assisteren bij een grondige schoonmaak en/of desinfectie van uw hotel, B&B, camping, evenementenhal, pretpark, bioscoop, museum, en noem maar op. Mocht u ooit wat extra handjes nodig hebben om te kunnen voldoen aan de eisen van de overheid en veilig bezoekers te kunnen blijven ontvangen, weet u ons te vinden.