Zomervakantie: thuis blijven of op reis?

Zomervakantie: thuis blijven of op reis?

Zomervakantie: thuis blijven of op reis?

 

Het Coronavirus heeft behoorlijk roet in onze zomervakantieplannen gegooid. Waar de meesten van ons inmiddels gewend zijn aan dan wel een verre vakantie, dan wel een mooie zonvakantie in Frankrijk, Spanje of Italië, kan dat dit jaar behoorlijk anders lopen.

 

In de meeste gebieden lijkt het virus weliswaar op zijn retour, maar dat betekent niet direct dat de tent of snorkeluitrusting weer uit de kast gehaald kan worden. Volgens de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst heeft dit te maken met het nog onbekende verloop van het virus.

 

Stel dat het virus midden of eind mei ten einde loopt in ons land, dan betekent dat nog niet dat het ook uitgedoofd is in andere landen, waar corona nu pas de kop opsteekt of zelfs nog moet doorbreken,” zegt hij daarover. Veel landen houden daarom vooralsnog hun grenzen gesloten.

 

Waar kun je wel heen?

Op Google wordt er nu dan ook veel gezocht op ‘Waar kan ik heen op vakantie’ of ‘Reizen binnen Europa Corona’. Veel duidelijke antwoorden zijn er nog niet en de status kan per land van dag tot dag wisselen. Dit maakt een en ander wat onduidelijk, maar toch staan er al wel een paar dingen (redelijk) vast.

 

Tot voor kort was reizen geheel verboden. Gelukkig gaan per vandaag, 15 juni, de grenzen binnen de Europese Unie en Schengenzone weer beperkt open. Toch wordt dit vaak nog gedaan op het principe van ‘eigen risico’: mocht het Coronavirus opnieuw oplaaien in een specifieke regio, zullen overheden over het algemeen weinig moeite doen om vakantievierders uit hun land terug te halen.

 

Eerder was het al mogelijk om binnen een beperkt gebied van Nederland, Luxemburg en Duitsland heen en weer te reizen voor bezoek aan familie. Sinds 1 juni heeft Italië haar grenzen alvast opengedaan, al was dit nog ietwat vroeg – de rest van Europa staat haar inwoners pas vanaf vandaag weer toe te reizen.

 

Vanaf vandaag kun je dus weer ‘gewoon’ afreizen naar alle landen binnen de Europese Unie en de Schengenzone, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. Wel is het zo dat ieder land zelf kan bepalen wanneer en onder welke voorwaarden de grenzen weer opengaan. Sommige landen laten bijvoorbeeld ook nog geen Belgen toe, maar wellicht wel inwoners van onze buurlanden.

 

Ook kan ieder land zelf bepalen om reizen naar bepaalde landen alsnog te ontmoedigen: zo raadt Nederland haar inwoners ten zeerste af om naar het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden te reizen. De Belgische regering heeft vooralsnog geen reizen naar bepaalde Europese landen ontmoedigd, al kan dit op een later tijdstip ook altijd nog wijzigen als de situatie daarom vraagt.

 

Binnen de Europese Unie en Schengenzone is er dus nog niet heel veel overeenstemming en lijkt ieder land net iets anders te doen. Blijf daarom goed de site van de overheid controleren (op diplomatie.belgium.be) om er zeker van te zijn dat jouw vakantieland ook echt voor ons toegankelijk is.

 

Populairste vakantielanden

Voor het gemak hebben we de regels voor de bekendste vakantielanden alvast voor je uitgeplozen.

 

Spanje

Spanje staat al geruime tijd in onze top 5 favoriete vakantielanden. Toch zullen vakantiegangers naar het zuiden zich nog iets langer moeten inhouden. Spanje heeft aangekondigd pas per 1 juli haar grenzen op te stellen. Enkel Spaanse staatsburgers of mensen met een wettelijke bedrijfsstatus mogen tot die tijd in het land aanwezig zijn of de grens oversteken.

 

Frankrijk

Onze directe zuiderburen zijn toegankelijk, mits er aan de grens een attest voor reizen en een verklaring van geen aanwezige Corona-symptomen getoond kon worden. Initieel mochten alleen Fransen en mensen permanent woonachtig in Frankrijk het land in, nu mogen ook al andere mensen erheen – voor familiebezoek of professionele redenen. Per 15 juni mogen dus ook toeristen weer het land in, mits zij zich aan de geldende regels houden.

 

Nederland

Ook onze noorderburen zijn weer ‘open for business’ vanaf 15 juni. Voor die tijd gold hetzelfde als voor Frankrijk, dat enkel voor familiebezoek of professionele redenen de grens overgestoken mocht worden. Na 15 juni kan er weer ‘gewoon’ voor plezier of toerisme de grens overgestoken worden. Wel moet er al een vakantieadres geboekt zijn en dient men zich te houden aan de 1,5-meter afstand die hier afgedwongen wordt. Wil je van het openbaar vervoer gebruikmaken? Weet dan dat een mondmasker hiervoor verplicht is.

 

Italië

Italië mag al sinds begin juni weer betreden worden, hierbij zijn er geen beperkingen of gevaren. Wel dient men zich te houden aan social distancing maatregelen en is een mondmasker verplicht in gesloten openbare ruimtes en het openbaar vervoer. Ook is het verboden de woning te verlaten bij een lichaamstemperatuur boven de 37,5 graden en symptomen van Corona. Let op dat er voor bepaalde regio’s wel extra eisen gesteld worden. Reis je naar Sardinië? Dan dien je je te registreren op deze website. En voor Puglia, dient dit document ingevuld te worden.

 

Duitsland

Duitsland kan ook na 15 juni weer toeristen ontvangen van binnen de Europese Unie en Schengenzone. Wel vragen zij de regels te respecteren die gesteld worden door het Robert Koch Institut en roepen zij toeristen op om bij plotselinge ziekte die overeenkomsten vertoont met COVID-19 niet naar dokters of eerste hulp te gaan maar eerst telefonisch contact te zoeken. Dit is trouwens altijd een goede tip, ongeacht je bestemming.

 

Verre reizen

Voor reizen buiten de Europese zone geldt vooralsnog een verbod. Verwacht wordt dat dit ten minste tot 1 juli a.s. gehandhaafd wordt. Daarom doe je er nu goed aan om geen reizen naar dit gebied te plannen en je zomervakantie anders in te richten.

 

Vakantie in eigen land

Je dient je goed te beseffen dat je grotendeels op jezelf aangewezen zal zijn als er plotseling weer een uitbraak is tijdens je vakantie. Ook zijn in nagenoeg alle landen evenementen verboden en wordt het bezoeken van drukke plekken ontmoedigd. Zorg er daarom voor dat je een ‘rustige’ vakantie kiest waar je je voldoende aan social distancing maatregelen kan houden.

 

Wellicht betekent dit dat een vakantie in eigen land de voorkeur geniet. Zoals eerdergenoemde viroloog Marc van Ranst zo mooi adviseerde: Ik zou alleszins een pauze inlassen voor internationale reizen. Vorig jaar was ik in de Ardennen: dat was heel fijn. Ik zou nu ook kiezen voor een vakantie in eigen land. Al was het maar om de horeca te ondersteunen. Naar zee kan ook, als we voldoende afstand houden van elkaar.”

 

Toch naar het buitenland? Vergeet dan in ieder geval niet preventief je mondmaskers en/of desinfecterende handgel mee te nemen. Neem eventueel contact met C-Maxi schoonmaakbedrijf  op om te bekijken of wij van dienst kunnen zijn met een levering van dergelijke producten voor op reis.

 

Wat je ook gaat doen: fijne vakantie toegewenst!